Musea in Istanbul

Er zijn in Istanbul behoorlijk wat musea te vinden, de grootste en bekendste van de stad is het ‘Archeologisch museum’. In dit museum kom je bijzondere vondsten tegen die in de loop van de eeuwen zijn gedaan in Istanboel, maar ook in andere delen van de wereld. Naast de grote en bekende musea zijn er in de stad ook tientallen kleinere musea te vinden die veelal zijn toegespitst op één onderwerp of zijn voortgevloeid uit een privéverzameling.
Enkele van de bekendste bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia en de Chorakerk worden in Istanbul ook musea genoemd. Dit wordt zo genoemd, omdat de gebouwen zelf museumwaardig zijn, maar in de meeste gevallen kom je er geen museumcollectie tegen. Deze bezienswaardigheden zijn op dan ook niet op onze museumpagina, maar op de bezienswaardighedenpagina te vinden.Archeologisch museum

Het Archeologisch Museum van Istanbul, lokaal ook wel bekend als het ‘İstanbul Arkeoloji Müzeleri’, is een van de belangrijkste archeologische musea van Turkije en misschien wel van de wereld. Daarnaast is het museum het oudste en grootste museum van het land. Het museum is zo groot dat je er makkelijk een dag zou kunnen doorbrengen.

De collectie van het museum is indrukwekkend. Het museum bestaat uit drie delen. Het archeologisch museum met archeologische vondsten, het Museum van het Midden-Oosten en het tegelpaviljoen.
In het museum van het Midden-Oosten kom je oude beelden en gebruiksvoorwerpen tegen van Suremische, Babelonische en Assyrische origine. Eén van de meest indrukwekkende objecten is en tablet in spijkerschrift.

Het tegelpaviljoen is op zich al een bezienswaardigheid. Het werd gebouwd in de vijftiende en diende indertijd als Paviljoen voor Mehmet de Veroveraar. Tegenwoordig kom je er prachtig gedecoreerde tegels en aardewerk tegen. Het meest indrukwekkende onderdeel van het archeologisch museum zijn logischerwijs de archeologische vondsten. In het museum kom je enkele beelden en vondsten tegen die je nog kent van je geschiedenisboekjes van school. Het bekendste voorwerp in het museum is  de Alexandersarcofaag. Deze sarcofaag was niet bedoelt voor het lichaam van Alexander de Grote zoals gedacht wordt, maar wordt zo genoemd omdat er een reliëf afbeelding van Alexander de Grote op te vinden is.

Istanbul Modern

Het ‘Istanbul Modern’ is het museum voor moderne kunst in Istanbul het hoort zelfs tot de belangrijkste kunstmusea van Turkije. Het Istanbul Modern is een redelijk nieuw museum dat in 2005 voor het eerst zijn deuren opende. Dit is goed zichtbaar in het museum, want het is een modern museum dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd.
Het museum bestaat uit twee verdiepingen; op de bovenste verdieping waar je het museum binnenkomt, is de permanente collectie van het museum te vinden. Hier krijg je een goed overzicht van de moderne kunststromingen van Turkije in de twintigste eeuw. De begane grond van het museum wordt gebruikt voor tijdelijke exposities. Op de onderste etage is tevens een bioscoop te vinden. Het Istanbul Modern ligt wat verscholen op de oever van de Bosporus waardoor het even zoeken is voordat je het museum gevonden hebt.

Mozaïekmuseum

Het Mozaïekmuseum is gevestigd in de ‘Büyük Saray’, oftewel het Grote Paleis van Istanbul. Oorspronkelijk had dit paleis ongeveer vierduizend vierkante meter aan mozaïeken, maar daar is tegenwoordig slechts 250 vierkante meter van over. De mozaïeken in dit voormalige paleis behoren tot de oudste die je tegenkomt in Istanbul. Het zijn dan ook geen mozaïeken van religieuze taferelen, maar van alledaagse afbeeldingen uit de Byzantijnse periode.
Het Mozaïekmuseum is één van de musea die je met de ‘Istanbul Museum Pass’ kunt bezoeken.

Rahmi M. Koc Museum

Het ‘Rahmi M. Koc Museum’ is een privémuseum in Istanbul dat, op de maandag na, dagelijks is geopend voor het publiek. Het was Rahmi M. Koc, één van de rijkste inwoners van Turkije die een bezoek bracht aan het Henry Ford museum in Amerika. Na dit bezoek besloot hij om een dergelijk museum ook in Istanbul toe bouwen. De stichting werd in 1991 opgericht en het museum opende in 1994 voor het eerst zijn deuren. In het museum zijn allerlei verschillende oldtimers te vinden maar ook onderzeeërs, boten, treinen, trams, vliegtuigen en nog veel meer. Een bezoek aan het Rahmi M. Koc museum zal op meerdere vlakken aangenaam verrassend zijn.

Tapijtmuseum

Het tapijtmuseum van Istanbul, lokaal beter bekend als het ‘Hali Müzesi’, is te vinden in één van de bijgebouwen van de Hagia Sophia. Het tapijtmuseum opende in 1979 voor het eerst zijn deuren voor het publiek in de Hagia Sophia. Dit gebeurde nadat de Turkse overheid had besloten dat er een permanente plaats gevonden moest worden voor dit bijzonder onderdeel van de Turkse cultuur. In het museum zijn enkele van de oudste nog bestaande tapijten ter wereld te vinden. Er wordt onder andere aandacht aan tapijten uit het vroege Ottomaanse Rijk gegeven, maar ook zijn er tapijten te vinden uit latere periodes. Het museum doet ondanks zijn interessante collectie wat ouderwets aan.
Het tapijtmuseum van Istanbul kan bezocht worden met de ‘Istanbul Museum Pass’.

SantralIstanbul

Het SantralIstanbul is een voormalig elektriciteitscentrale in Istanbul die tegenwoordig dienst doet als cultureel centrum. In het pand zijn tegenwoordig meerdere musea, een theater, concertzalen en een bibliotheek te vinden. SantralIstanbul is een goed voorbeeld van hoe je oude ongebruikte gebouwen en terreinen een nieuw leven in kunt blazen.
Als toerist is het energiemuseum en het museum voor moderne kunst de moeite waard om te bezoeken.

Pera Museum

Het Pera Museum is een vrij nieuw museum dat in 2005 voor het eerst zijn deuren opende. Het museum is ontstaan dankzij de Suna en Inan Kiraç stichting. Deze kunstliefhebbers en verzamelaars hebben hun collectie en huis nagelaten aan de stichting. De stichting liet het voormalige woonhuis van het kunstverzamelaarsechtpaar verbouwen tot een museum. Het museum is verdeeld over vijf verdiepingen. Op de onderste drie verdiepingen is een permanente collectie te vinden met beroemde Turkse schilders zoals Osman Hamdi Bey, maar je komt er ook werken uit de rest van de wereld tegen. Het meest indrukwekkende schilderij dat in het museum hangt, is de Kaplumbağa Terbiyecisi (de Schildpaddentrainer). Het duurste schilderij van een Turkse kunstenaar ooit verkocht.
De bovenste verdiepingen van het museum worden gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen en exposities.

Museum van Turkse en Islamitische kunst

Het Museum van Turkse en Islamitische kunst is gevestigd in het voormalige paleis van de eerst grootvizier en zwager van sultan Süleyman. Dit paleis is te vinden recht tegenover de Blauwe Moskee. Het ‘Türk-Islam Eserleri Müzesi’, zoals het in Istanbul genoemd wordt, staat bekend om zijn indrukwekkende collectie Islamitische en Turkse kunst. De oudste stukken uit de collectie stammen uit de achtste eeuw na Christus. De collectie bevat enkele van de oudste tapijten ter wereld. De nadruk in het museum ligt op rijk versierde korans prachtig Ottomaanse tapijten en beeldhouwwerken.
Als je in het bezit bent van een ‘Istanbul Museum Pass’ kun je het museum gratis bezoeken.

Atäturk museum

In een voormalig houten woonhuis is tegenwoordig een museum te vinden ter ere van de eerste president van de Republiek Turkije. Dit huis is niet zomaar uitgekozen want Mustafa Kemal Atatürk heeft enkele jaren in dit huis gewoond samen met zijn moeder en zus.
In het museum zijn enkele kledingstukken, foto’s, schilderijen, documenten en persoonlijk bezittingen van Atatürk te vinden. Het museum opende in 1942 voor het eerst zijn deuren in de wijk Sisli net buiten het historische centrum van de stad.

Galata Mevlevi Museum

Een bijzonder museum in Istanbul is het Galata Mevlevi Museum. Dit museum vertelt het verhaal van de ‘Mevlevi-orde’. Deze orde is één van de bekendste ordes binnen het Soefisme, één van de bekendste stromingen binnen de islam. De Mevlevi-orde staat voornamelijk bekend om de kunst die ze maken. Dit is vaak geen tastbare kunst, maar zang, dans of gedichten. De dans die de aanhangers van Mevlevi-orde uitvoeren is een symbolische dans die altijd op dezelfde manier wordt uitgevoerd. De dansers worden ‘derwisjen’ genoemd. Deze komen de zaal binnengelopen in zwarte gewaden en een hoge muts waarna ze een zegening krijgen en uit een denkbeeldig graf opstaan. De dans lijkt eerder op een trans waarbij de derwisjen ronddraaien met één hand naar boven gericht om de zegening te ontvangen en één hand naar beneden om de zegening door te geven naar beneden.
In het ‘Galata Mevlevi Museum’ wordt twee maal in de week deze dans uitgevoerd. Om deze bij te kunnen wonen moet je een apart kaartje kopen. Naderhand is ongebruikelijk om te klappen, omdat de dans niet voor het publiek, maar voor God wordt opgevoerd.

Speelgoedmusem

Het speelgoedmuseum van Istanbul ook wel bekend als het ‘Oyuncak Müzesi’ is een must see als je Istanbul gaat bezoeken met kinderen. Het is een klein museum, zodat de kinderen zich niet snel zullen gaan vervelen. Het museum opende op 23 april 2005 voor het eerst zijn deuren. Deze dag staat in Turkije in teken van het kind. Het museum is gerealiseerd door de schrijver Sunay Akin. Het beschikt over meer dan 4000 speelvoorwerpen uit binnen- en buitenland. Sommige van de tentoongestelde objecten zijn enkele eeuwen oud. Om het museum te kunnen bezoeken moet je echter wel een behoorlijk taxirit maken. Het museum bevindt zich namelijk in een woonwijk in het Aziatische deel van de stad in de ‘Dr. Zeki Zeren Sokagi’ nummer 17.

Miniaturk

Miniaturk is een groot park op de oever van de Gouden Hoorn in het Europese deel van Istanbul. Dit park is het grootste miniatuurpark ter wereld. Dit komt vooral doordat het zich in een enorm park bevindt waar naast de miniaturen ook zwembaden en meerdere speeltuinen te vinden zijn. In totaal zijn er meer dan honderd miniaturen te vinden waarvan ongeveer de helft terug te vinden is in Istanbul. Zo zijn er miniatuur versies te vinden van de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en de Galatatoren. Andere gebouwen in het park zijn de tempel van Artemis, het Mausoleum van Halicarnassus en het historische dorp Mardin. De miniaturen in Miniaturk hebben dezelfde schaalverhouding als Madurodam, namelijk 1:25.