Istanbul bezoeken

Istanbul is de laatste decennia een steeds populairder wordende bestemming voor een stedentrip. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de exotische uitstraling van de stad. Tijdens je bezoek aan Istanbul merk je dan ook aan alles dat je hier op de scheiding van twee continenten bent. De overvloed aan cultuur zorgt ervoor dat je jezelf geen moment zal vervelen. Het kan wel zo zijn dat de overvloed aan prikkels ervoor kan zorgen dat je moeite hebt om in het ritme van de stad te komen. Maar dit gevoel ebt na twee dagen weg waardoor je je steeds meer thuis gaat voelen in de stad.
Probeer tijdens een bezoek aan Istanbul niet alle hoogtepunten en bezienswaardigheden te bezoeken. Dit zijn er namelijk gewoonweg te veel om alles in een paar dagen te proppen. Bepaal vooraf dus goed wat je allemaal wel en niet wilt zien tijdens je stedentrip. Om een redelijk goede indruk te krijgen van Istanbul is een bezoek van een dag of vier, vijf ideaal.



Shoppen

Wie van shoppen houdt is in Istanbul op de goede plaats. De hele stad is vergeven van winkels. Van toeristische winkels waar je de gebruikelijke meuk kunt kopen tot hippe winkels waar je de laatste trends kunt spotten. Natuurlijk mag tijdens een bezoek aan Istanbul de bazaars niet overslaan. Op deze hectische markten is werkelijk alles te koop wat je maar kunt bedenken. Houdt er wel rekening mee dat het de normaalste zaak van de wereld is om af te dingen bij deze winkeltjes. Als je een beetje je best doet dan kun je met gemak 50% van de originele prijs afkrijgen en soms zelfs wel meer. Bedenk wel dat het meeste wat er verkocht wordt niet al te goed is van kwaliteit en dat het vaak namaakartikelen zijn.

Istiklal Cadessi

De bekendste en belangrijkste winkelstraat van Istanbul is de ‘Istiklal Cadessi’. In deze bijna anderhalve kilometer lange winkelstraat kom je naast verschillende grote en bekende merken ook leuke en unieke winkeltjes tegen. In de zijstraten van de ‘Istiklal Cadessi’ zijn er verschillende restaurants en bars te vinden waar je even kunt uitrusten van al het shoppen. Als je aan het eind van de winkelstraat bent gekomen en je hebt geen zin om het hele stuk weer terug te lopen dan kun je ook de historische tram nemen. Bijzonder is dat in deze drukke winkelstraat niet alleen winkels en restaurants te vinden zijn, maar ook enkele ambassades waaronder de Nederlandse.

Rondom de Galatatoren

Ben je op zoek naar unieke hotspots en hippe winkeltjes dan moet je een bezoek brengen aan de straatjes rondom de ‘Galatatoren’. In de veelal steile straatjes rond deze toren zijn allerlei leuke een hippe winkeltjes te vinden. Je komt er onder andere kunstenaars, kledingontwerpers en leuke restaurantjes tegen.

Cevahir

Is het slecht weer en je wilt toch shoppen, dan kun je terecht in ‘Cevahir’ in de wijk ‘Sisli’. Hier vind je namelijk het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Er zijn in totaal bijna 350 winkels, een bioscoop, een bowlingbaan en zelfs een achtbaan in het winkelcentrum te vinden.

Istanbul Museum Pass

Ben je van plan om een groot deel van de musea in Istanbul te gaan bezoeken dan doe je er goed aan om een ‘Istanbul Museum Pass’ te kopen. Deze is verkrijgbaar in enkele hotels en bij alle musea waar dat hij geldig is. De ‘Istanbul Museum Pass’ kost 85 lira, ongeveer 25 euro. De pas geeft gratis toegang tot twaalf musea, waaronder enkele van de drukst bezochte bezienswaardigheden in de stad, zoals het ‘Archeologisch museum’, het ‘Tokapipaleis’, de ‘Hagia Sophia’ en het ‘Mozaïekmuseum’. Naast de gratis entree in deze twaalf musea krijg je ook korting bij een groot aantal andere musea zoals het ‘Pera Museum’ en het ‘Rahmi M. Koc Museum’.
Naast de korting en entree kun je op een aantal plaatsen ook gebruik maken van ‘skip the line’ zodat je niet lang hoeft te wachten voordat je het museum binnen mag. De ‘Istanbul Museum Pass’ is vanaf zijn eerste gebruik vijf dagen geldig.

Koop hier je Istanbulpass online en bespaar zo veel tijd en geld

Overnachten

Wie voor een stedentrip naar Istanbul vertrekt, heeft behoorlijk wat keuze. Er zijn in de stad honderden hotels, B&B’s, hostel en airbnb’s te vinden. De meeste hotels en andere overnachtingsplaatsen bevinden zich in het Europese deel van de stad op één van de twee oevers van de Gouden Hoorn.
Voordat je een hotel gaat boeken in Istanboel is het goed om jezelf vooraf enkele vragen te stellen, zoals wat je precies wilt gaan doen in de stad en waar je de avonden gaat doorbrengen. Het is namelijk verstandig om, als je van plan bent om uit te gaan, om in één van de wijken in het nieuwe deel te verblijven, zodat je in de avond of nacht niet te ver terug hoeft te reizen naar je slaapplaats.
Kom je echter alleen naar de stad toe om zijn historische bezienswaardigheden en om één van de bazaars te bezoeken dan is een hotel in de wijk ‘Sultanahmet’ een goede optie. Een groot deel van de hotels in Istanbul zijn in het bezit van een dakterras waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de Gouden Hoorn. Zelf verbleven we in het Radisson Blu Hotel Istanbul Pera een fijn hotel met een goede ligging en een dakterras. Andere goede opties voor een stedentrip in Istanbul zijn het Elite World Asia en het Grand Hyatt van Istanbul.

Vergelijk de prijzen van alle hotels en aanbieders op de Trivago.nl

Ontbijt

Een typisch ontbijt in Istanbul bestaat uit een Turks stokbrood met kaas, olijven, gekookte eieren, tomaten, komkommer en thee. Wie liever koffie wilt zal op veel plaatsen op Nescafé getrakteerd worden, dus thee is vaak de beste keuze. Er zijn in de stad ook behoorlijk wat tentjes te vinden waar je ‘börek’ kunt krijgen. Deze lekkernij van blader- of filodeeg kan verschillende soorten vulling hebben. ‘Börek’ wordt zonder vulling met poedersuiker gegeten. De vullingen met witte kaas en gehakt zijn het populairst. Wil je een nog heftiger ontbijt proberen bestel dan de pilav. Deze Turkse variant van de risotto wordt gegeten met gekookt vlees.

Lunch

Voor de lunch heb je behoorlijk wat mogelijkheden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in één van de vele restaurants in de stad te gaan zitten, maar leuker is het om ergens wat ‘street food’ te kopen. Natuurlijk kom je er behoorlijk wat kebabzaken tegen. Je kunt dan in de meeste gevallen kiezen tussen lamsvlees of kip. Ga wel altijd naar een kraampje toe waar je meer mensen ziet staan, zodat je weet dat de omloopsnelheid hoog genoeg is. Andere ‘street food’ dat je veel tegenkomt in Istanbul zijn gebakken kastanjes en mais. Op zo goed als iedere hoek van de straat kom je wel een kraampje tegen. Lekker zijn de broodjes vis die in de buurt van de ‘Galatabrug’ verkocht worden. Er wordt gezegd dat de vissen die in deze kraampjes verkocht worden door de vissers op de brug gevangen worden, maar met het aantal broodjes die hier verkocht wordt lijkt me dit onmogelijk.

Diner

Voor het diner kun je ervoor kiezen om in één van de tentjes in het historische centrum te gaan eten. Je hebt hier een aantal straten die helemaal gevuld zijn met restaurants waar je voornamelijk de Turkse specialiteiten kunt eten. Denk hierbij aan vleesspiesen, gekruid gehakt en de lokale specialiteit de ‘testi kebab’. Deze kebab wordt klaargemaakt in een gesloten aarden kruik die aan tafel wordt kapotgeslagen. De obers maken hier een behoorlijk spektakel van. Veel van de restaurants in deze wijk hebben ook een groot dakterras. Je moet hier wel zelf naar vragen, want het staat meestal niet aangegeven. Dit is een aanrader, omdat je vanaf deze terrassen een prachtig uitzicht hebt over de oude stad.
Andere leuke plaatsen in de stad om iets te eten is op de ‘Galatabrug’, rondom de ‘Galatatoren’ en in de wijk ‘Pera’.

Drinken

Er wordt in Istanbul opvallend veel thee gedronken. Turkse thee wel te verstaan. Het grote verschil tussen Turkse thee en gewone is dat de Turkse thee van zwarte thee gemaakt wordt en gezet wordt in een ‘Samowar’. In dit apparaat wordt hele sterke thee gezet die later weer wordt aangelengd met water. Thee wordt in Istanbul gedronken uit een klein glaasje met enkele suikerklontjes. Naast thee wordt er ook behoorlijk wat ‘Ayran’ gedronken. Ayran is een koud yoghurtdrankje dat gemaakt wordt van gegiste geitenmelk. Qua smaak valt dit het beste te vergelijken met karnemelk.
Een andere typisch Turkse specialiteit die je er tegenkomt, is de Turkse Koffie. Die koffie wordt gemaakt van kort gebrande, maar heel fijngemalen bonen. De koffie wordt met een even grote hoeveelheid suiker opgekookt en in een kopje gedaan. Kijk wel uit want er kan een behoorlijke dikke laag drab op de bodem liggen.
In de stad kom je veel plaatsen tegen waar ze versgeperste sappen verkopen. Deze sappen worden à la minute klaargemaakt met een pers. De keuze is groot, zo kun je bijvoorbeeld granaatappel-, sinaasappel-, appel-, kiwi-, wortel-, en ananassap krijgen.
Alcoholische drankjes zijn niet overal verkrijgbaar, maar wel op de meeste plaatsen. Het plaatselijke bier dat er vaak gedronken wordt is ‘Efes’.

Uitgaan

Zoals je mag verwachten in een grote als Istanbul heeft de stad een tof uitgaansleven. Dit uitgaansleven speelt zich zo goed als helemaal af in het nieuwe deel van de stad en dan met name in de wijken ‘Galata’ en ‘Pera’. Rondom de ‘Galatatoren’ zijn er tal van leuke en bijzondere barretjes en restaurants te vinden waar je in de avonduren heerlijk kunt genieten van al het goede dat Istanbul te bieden heeft. Opvallend is dat er in het oude deel van de stad maar weinig uitgaansgelegenheden te vinden zijn. De wijk Sultanahmet, de meest toeristische wijk van de stad, is in de avonduren bijna uitgestorven.

In de wijk Beyoglu, beter bekend als Pera zijn een aantal discotheken en nachtclubs te vinden. Natuurlijk zijn er verdeeld door de stad tal van plaatsen te vinden waar je kunt uitgaan, maar de wijk Pera staat bekend om zijn goede uitgaanscultuur. De discotheken in Istanbul zijn vrij eenvoudig in twee categorieën te verdelen; degene in de kelders en die op de dakterrassen. Let wel op, want veel van de discotheken in Istanbul hebben een vrij scherpe dresscode.
De laatste jaren is de wijk Sisli sterk in opkomst als nieuwe hot spot qua uitgaan. Ook rond het Taksimplein zijn er behoorlijk wat uitgaansgelegenheden te vinden.