Weer en beste reistijd voor IstanbulKlimaat

Istanbul heeft een mediterraan klimaat, maar de invloed van de Middellandse Zee is hier bijna te verwaarlozen. Wel staat de stad onder de invloed van de Zee van Marmara en de Zwarte Zee. Deze invloeden zorgen ervoor dat er in Istanbul een mediterraan klimaat heerst. De dagtemperatuur in de zomer en de winter liggen behoorlijk dicht bij elkaar. Hierdoor is het in Istanbul normaal gesproken het hele jaar aangenaam. In de zomermaanden wordt het niet te heet en in de wintermaanden is het er niet te koud. Het is er wel te koud om te kunnen dienen als winterzon bestemming.
Door de invloed van de Zwarte Zee zal het kwik in de zomermaanden nooit heel lang boven de dertig graden Celsius komen. Natuurlijk kunnen er in de zomermaanden periodes voorkomen dat het er erg warm is, maar meestal zijn deze van kortere duur.

Winterzon

Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de tien graden Celsius. Hierdoor is Istanbul ongeschikt als winterzonbestemming, maar het is er nog wel een stuk aangenamer dan in Nederland. Hierdoor is een stedentrip in de winterperiode aan Istanbul niet eens een hele slechte optie. Het nadeel is wel dat je in deze maanden ook de meeste kans hebt op langdurige neerslag. Met name in de maand December is de kans op neerlag behoorlijk groot. Maar is het droog dan heb je al snel een uurtje of vijf, zes aan zonne-uren per dag wat het erg aangenaam maakt. Er kan vorst en sneeuw en ijzel voorkomen in Istanbul, maar alleen in uitzonderlijke situaties.

Zomers in Istanbul

De zomermaanden In Istanbul zijn erg aangenaam met temperaturen die gemiddeld rond de zeventwintig graden Celsius liggen. In de avond en nacht koelt het af tot net onder de twintig graden Celsius, wat op dat moment heerlijk koel aanvoelt. In de zomermaanden heb je tevens de minste kans op langdurige neerslag. In de maanden juli en augustus is die kans zelfs nihil.
Op de warmste dagen van het jaar zal de zeewind voor de nodige afkoeling zorgen. Jammer genoeg is de Bosporus of de Gouden hoorn niet geschikt om in te zwemmen, dus in Istanbul zelf is het vinden van een plekje om af te koelen wat lastiger. Je kunt wel met de boot naar de prinseneilanden en daar volop genieten van de stranden en de Zee van Marmara.

Neerslag

December is gemiddeld de natste maand van het jaar met meer dan 100 millimeter aan neerslag. De droogste maanden zijn juli en augustus. De andere maanden maken elkaar niet heel veel. Er is alleen een lichte dip te zien in de maanden mei en juni. In de andere maanden ligt de gemiddelde maandelijkse neerslag tussen de 60 en de 100 millimeter verdeeld over ongeveer vijftien dagen.
In het najaar kunnen er behoorlijk hevige buien vallen. Deze zijn een beetje te vergelijken met de najaarsbuien zoals wij ze in Nederland kennen. Het enige voordeel van de buien in Istanbul is dat er naderhand een stuk minder koud is dan in Nederland. De neerslag in Istanbul zal zo goed als altijd als regen naar beneden komen, maar in extreme gevallen kan er sneeuw of natte sneeuw voorkomen.

Extreem weer

Door de invloed van de omliggende zeeën is de kans op extreem weer in Istanbul redelijk klein. Toch zullen er met regelmaat periodes in de stad voorkomen dat het kwik ver boven de dertig graden Celsius uitkomt of dat er lange periodes met neerslag zijn.
Zo komen er om de paar jaar in Turkije hittegolven voor. Aan deze langdurige periodes met extreem warme dagen kan ook Istanbul niet ontkomen. Tijdens deze periodes kan het erg onaangenaam worden in de stad met name in de smalle straatjes in het historische deel. De temperaturen kunnen dan rond de 40 graden Celsius liggen.
In de herfst en winter kunnen er periodes met stevige buien en onweer voorkomen.

Klimaatstatistieken Istanbul

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Istanbul zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Istanbul. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Istanbul